[In English]

Astronomer avbildar solytans tredimensionella struktur med svenskt teleskop

Nya bilder från SST - det svenska solteleskopet på La Palma - visar solstrukturer nära solens rand med bättre skärpa än någonsin tidigare. Bilderna har tagits och analyserats av forskare från Kungl. Vetenskapsakademiens institut för solfysik, Lockheed Martin och National Center for Atmospheric Research (USA) samt Institutt for teoretisk astrofysikk (Oslo).

Solen är ett klot. När vi med teleskopet ser mot centrum av dess skiva så ser vi solytan och dess strukturer rakt uppifrån. Precis vid solranden går synlinjen horisontellt. Däremellan får man gradvis olika perspektiv. Detta kan utnyttjas när man försöker räkna ut vad solstrukturerna är. En jordisk jämförelse: Om man tittar rakt ned från ett flygplan ser träd ut som gröna fläckar. Lyfter man blicken mot träd närmare horisonten ser man att de har stammar.

På de nya bilderna ser man hur mörkare magnetiska regioner ("solfläckar" och "porer") ligger som i gropar på solytan. Man ser också hur "granulerna" - stora bubblor av het uppåtstigande gas - verkligen bildar ett bubblande kulligt landskap. Särskilt intressanta är strukturerna i de regioner som kallas "facklor" och som sedan länge varit kända som ljusare områden nära solranden. (Solfacklor kan lätt observeras med amatörteleskop.)

SST-bilderna av facklor visar ljusa strukturer som tycks resa sig 150-400 km över solytan. Strukturerna ser ut som extra ljusa kanter på granuler - något som inte riktigt stämmer överens med de mest populära teorierna om facklornas struktur. En anledning till intresset för solfacklor är att de antas vara ansvariga för att solen lyser en aning starkare (en dryg promille) när den är som mest aktiv. Insikten som de nya observationer ger i facklornas struktur kommer så småningom att kunna inkluderas i modellerna över solstrålningens variationer.

Mer information på Lockheed-Martins webbsida:
http://www.lmsal.com/Press/SPD2003.html,  MS Word, Acrobat PDF

Kontakter:
Mats Löfdahl, mats@astro.su.se, 08-553 785 03
Dan Kiselman, dan@astro.su.se, 08-553 785 31


Notera att alla bilder nedan är tagna i svart-vitt genom smala färgfilter. Färgerna är alltså pålagda i efterhand och är bara till för att bilderna ska bli vackrare att titta på.
Granulation,
solfläckar och facklor nära solranden

1a. Granulation, solfläckar och facklor nära solranden

En bild av ett aktivt område från den 24 juli 2002, nära solytans östra rand (koordinater: S15 E53). Riktningen till randen är uppåt i bilden. Avståndet mellan skalstrecken är 1000 km. De minsta upplösta detaljerna i bilden är omkring 70 km i diameter. Bilden är tagen med det svenska 1-m solteleskopet (SST) på Kanarieön La Palma genom ett smalbandigt filter vid 488 nm. Bilden visar tydligt solytans tredimensionella struktur i perspektiv, tack vare att man inte ser rakt uppfrån som vid mitten av solskivan. De ljusa strukturerna i de mörka solfläckarna i den övre delen av bilden står ut från det omgivande "golvet". Strukturernas höjd har mätts till mellan 200 och 450 km av Dr. Bruce Lites vid the High Altitude Observatory. Man ser också många lysande "facklor" på de granulkanter som vetter mot betraktaren. Bilden togs av professor Göran Scharmer och har restaurarats av Dr. Mats Löfdahl, båda från Kungl. Vetenskapsakademiens institut för solfysik. Den ingår i en artikel som skickats in för publicering till tidskriften Solar Physics.

Större bild: 3682 × 2185 pixlar, 4,2 MB


Solranden vid de
aktiva områdena

1b. Solranden vid de aktiva områdena

Det aktiva området visas här i vitt ljus i en bild från TRACE-satelliten. Avståndet mellan skalstrecken är här 10000 km. TRACE har ett mycket större synfält än SST så solranden får rum i samma bild. Den vita rutan markerar synfältet i den översta bilden. TRACE har tio gånger sämre upplösning än SST så facklorna sysn här bara som suddiga fläckar runt de aktiva områdena. Bara med SSTs 70km-upplösning kan man se de aktiva områdenas och facklornas tredimensionella struktur.

Större bild: 3333 × 2167 pixlar, 2,9 MB


Höjdmätning

1c. Höjdmätning

En detalj från bilden i 1a ovan. Trianglarna illustrerar höjdmätningar i bilden. Det är 1 bågsekund mellan skalstrecken (c:a 725 km). Trianglarnas baslinjer ligger längs solfläckens "golv" medan toppen markerar den skenbara höjden hos den "ljusbrygga" som tränger in i solfläcken från den omgivande granulationen. De uppmätta höjderna ligger mellan 200 och 450 km med ett medelvärde på omkring 300 km och en osäkerhet på 50 km. Analysen gjordes av Dr. Bruce Lites vid High Altitude Observatory of the National Center for Atmospheric Research, Boulder, Colorado, USA och ingår i en artikel som skickats in för publicering i tidskriften Solar Physics.

Liten solfläck
och facklor nära randen

2a. Liten solfläck och facklor nära randen

En bild av ett aktivt område från den 6 juni 2003, nära solytans östra rand (koordinater: N4 E47). Riktningen till randen är uppåt till vänster i bilden. Avståndet mellan skalstrecken är 1000 km. Den blå cirkeln visar jordens storlek på samma skala. Bilden är tagen med det svenska 1-m solteleskopet (SST) på Kanarieön La Palma genom ett smalbandigt filter vid 430 nm ("G-bandet"). Åter ser vi tydligt solytans tredimensionella struktur nära randen, särskilt i området närmast solfläcken. Även här lyser vissa granulkanter upp med hög kontrast som "facklor". Facklornas storlek varierar mellan 150 och 400 km. Bilden togs av Dr. Luc Rouppe van der Voort vid Institutet för Teoretisk Astrofysik vid Universitetet i Oslo. Bilden har bearbetats av Dr. Mats Löfdahl vid Kungl. Vetenskapsakademiens institut för solfysik och Dr. Tom Berger vid Lockheed Martin Solar and Astrophysics Lab, Palo Alto, Kalifornien, USA.

Större bild: 3264 × 2379 pixlar, 3,6 MB


Magnetic fields
of the small sunspot and faculae near the limb

2b. Magnetfältet vid de små solfläckarna och facklorna nära solranden

Ett "magnetogram" av samma område som i G-bandsbilden ovan. Avståndet mellan skalstrecken är 1000 km. Den blå cirkeln visar jordens storlek på samma skala. Ett amgnetogram är en bild som visar magnetfältets styrka, i detta fall kontruerat från två bilder tagna i olika polarisationstillstånd i en spektrallinje (järn - Fe) nära 630 nm. Vita strukturer i bilden har positivt magnetfält, medan mörka har negativt. I de grå områdena är magnetfältet svagt. Magnetogrammet visar så små detaljer som 150 km och med en fältstyrka på ungefär 0.15 Tesla. Det bekräftar att facklorna i bilden ovan överensstämmer precis med magnetfältet. Gapen mellan facklorna överensstämmer precis med gap med lägre fältstyrka i magnetogrammet. Denna bild är det hittills mest högupplösta magnetogrammet uppmätt nära solranden. Denna typ av magnetogram kommer att lära oss mycket om hur gaskonvektionen kopplar med magnetfältet i solens atmosfär. Bilderna togs av Dr. Luc Rouppe van der Voort vid Institutet för Teoretisk Astrofysik vid Universitetet i Oslo. Bilderna har bearbetats av Dr. Mats Löfdahl vid Kungl. Vetenskapsakademiens institut för solfysik och magnetogrammet konstruerats av Dr. Tom Berger vid Lockheed Martin Solar and Astrophysics Lab, Palo Alto, Kalifornien, USA.

Större bild: 3264 × 2379 pixlar, 2,5 MB


Granulation,
solfläckar och små magnetiska element nära solskivans mitt

3. Granulation, solfläckar och små magnetiska element nära solskivans mitt

En bild av ett aktivt område från den 13 maj 2003, nära solytans mitt (koordinater: N10 E15). Avståndet mellan skalstrecken är 1000 km. Bilden är tagen med det svenska 1-m solteleskopet (SST) på Kanarieön La Palma genom ett smalbandigt filter vid 430 nm ("G-bandet"). Bilden visar att de småskaliga magnetfälten vid mitten av solskivan motsvaras av små, kompakta lysande strukturer i de mörka banden runt de ljusa granulerna. De är ungefär 100 km i diameter, märkbart mindre än facklorna som syns i bilderna ovan, som visar områden närmare solranden. Hur och varför de magnetiska strukturerna övergår från dessa små prickar till de större facklorna nära randen har länge varit ett mysterium för solfysikerna. Bilden togs av Dr. Tom Berger vid Lockheed Martin Solar and Astrophysics Lab, Palo Alto, Kalifornien, USA.

Större bild: 3312 × 2400 pixlar, 5,4 MB


4. Film med jämförelse av G-bandsbild och magnetogram av en solfläck

Denna film zoomar in på solfläcken i G-bandsbilden frpn den 6 juni 2003 ovan och växlar sedan mellan den och magnetogrammet. Den visar på det sättet hur solfläcksstrukturerna och magnetfältet stämmer överens ner till magnetogrammets upplösning på ungefär 150 km. Filmen gjordes med programmet FinalCut Pro på en Macintosh G4. Digitala filmverktyg blir allt vanligare som verktyg för analys av stora soldataset. Filmen gjordes av Dr. Alan Title vid Lockheed Martin Solar and Astrophysics Lab, Palo Alto, Kalifornien, USA.

Movie: QuickTime, 54 MB


5. Film med jämförelse av G-bandsbild och magnetogram med facklor

Denna film zoomar in på facklorna i G-bandsbilden frpn den 6 juni 2003 ovan och växlar sedan mellan den och magnetogrammet. Den visar på det sättet hur facklorna och magnetfältet stämmer överens ner till magnetogrammets upplösning på ungefär 150 km. Det som stör överensstämmelsen här och var beror på att bilderna inte är tagna exakt samtidigt och att brytningsfel från turbulens i jordatmosfären förvränger bilderna något olika. Filmen gjordes av Dr. Alan Title vid Lockheed Martin Solar and Astrophysics Lab, Palo Alto, Kalifornien, USA.

Movie: QuickTime, 43 MB


Mer information

Mer information kan fås från Buddy Nelson vid Lockheed Martin:
Tel: +1 510 797-0349
Pager: +1 888 916-1797
buddynelson@mac.com

Mer information om det svenska 1-m solteleskopet finns på http://www.isf.astro.su.se

Mer information om Institutet för Teoretisk Astrofysik vid Universitetet i Oslo finns på http://www.astro.uio.no

High Altitude Observatory of the National Center for Atmospheric Research webbsajt finns på http://www.hao.ucar.edu

Lockheed Martin Solar and Astrophysics Laboratory webbsajt finns på http://www.lmsal.com/

TRACE är en NASA SMEX-satellit som styrs från NASA Goddard Space Flight Center av NASA och Lockheed Martin.

Detta arbete finansierades delvis av Lockheed Martins NASA-kontrakt NAS8-98032. Det svenska 1-m solteleskopet drivs av Kungl. Vetenskapsakademiens institut för solfysik i Observatorio del Roque de los Muchachos, vid det spanska Instituto de Astrofísica de Canarias.



Time-stamp: <2013-04-19 11:06:56 mats>